2. De indeling van kleuren in primair, secundair en tertiair.

Informatie

In de traditionele indeling, die o.a. door kunstschilders al eeuwenlang is gebruikt, zijn er 3 primaire kleuren:  Rood, Blauw en Geel
Secundaire kleuren ontstaan door gelijkmatige menging van 2 primaire kleuren.
: Rood en Blauw  vormen samen Violet
: Rood en Geel vormen samen Oranje
: Blauw en Geel vormen samen Groen
Tertiaire kleuren worden op zich weer gevormd door een primaire kleur weer te combineren met een secundaire kleur.

: Scharlaken rood is de combinatie van Rood & Oranje,
: Indigo is de combinatie van Blauw & Violet,
:Turkoois of Cyaan is de combinatie van Blauw & Groen,
:Goud-geel is de combinatie van Geel & Oranje
:Fel-groen is de combinatie van Geel & Groen
:Magenta is de combinatie van Violet & Rood

Met wit of zwart zijn de kleuren dan nog eens een tintje lichter of donker te maken.
In bovenstaande Romeinse zuil, in december 2008 door ons gefotografeerd op de heilige plaats Forum Romanum in Rome, hebben we de indeling in de 12 kleuren duidelijk gemaakt.
Als je een rechte lijn van een bloemblad door de rozet trekt dan zie je aan de andere kant  de zogenaamde complementaire (aanvullende) kleur. De kleuren vullen elkaar aan net als bij Yin en Yang. Zo is dat van Rood dus Groen, van Blauw Oranje en van Geel Violet.

Bij menging vullen al deze kleuren elkaar aan tot (bijna) zwart. In licht combineren al deze kleuren juist tot wit. Wit licht (zoals we dat meestal kennen) bestaat dus uit al deze kleuren. 

Later is in de kleurendruk een andere indeling gemaakt de zogenaamde subtractieve indeling. Daar zijn Cyaan, Magenta en Geel de primaire kleuren en zijn blauw (cyaan & magenta op wit), rood (geel & magenta op wit) en groen (cyaan & geel op wit) de secundaire kleuren. Zie bijvoorbeeld de inktkleuren in je printer. De complementaire kleuren hiervan zijn: geel & blauw, cyaan & rood en magenta & groen. We laten dit verder buiten beschouwing en houden ons aan de traditionele indeling, daar deze ook al door de eeuwen heen gebruikt is en de relaties zijn gelegd met onze energiepunten.

Dit hoofdstuk is toegevoegd om het ontstaan van kleuren door traditionele menging in relatie te brengen met de kleuren van de chakra’s en de dierenriemen (sterrenbeelden), waarbij ontleding van de secundiare en tertiaire kleuren in primaire kleuren je kunnen helpen welk (oorspronkelijke kleur van een mineraal) bij welk chakra (energiepunten methode) of sterrenbeeld (levensweg methode) past. 

                                                                                                                                                                                                          ©COPYRIGHT ARTS OF BEING

<< Terug naar: 1. De keuze van een mineraal

>> Verder naar: 3. De energiepunten methode