Klankschaal set Ohm

€Van 139,00 voor 109,00 In winkelwagen

Klankschaal Ohm: meditatief en zuiver

Informatie

Helaas niet leverbaar

Klankschaal Ohm: oorspronkelijke klankschaal, met aan de binnenzijde het Ohm symbool.
De set wordt geleverd compleet met klankschaalkussen23x23cm en slagstok met leer bekleed. De klankschaal Ohm weegt ongeveer 1525 gram en heeft een doorsnede van 23 cm.

De fabricage van gehamerde klankschalen is een volledig handmatig proces. Elke klankschaal wordt zorgvuldig in de juiste vorm gehamerd, waarbij diverse stadia doorlopen worden om de juiste vorm en een zuivere toon te verkrijgen. In dit proces worden eerst de verschillende metalen (koper, tin, ijzer, lood, goud en zilver) gesmolten in een oven, afhankelijk van wat het eindproduct vereist (koper en tin (= brons)  vormen de hoofdbestanddelen, voor de bronzen schalen, met zeer kleine percentages van de andere metalen voor de zeven metalen schalen. Het gesmolten metaal wordt dan uit de oven gehaald en in een mal gegoten, waarna er schijven van worden gesneden van verschillende diameters en diktes, die dan verder bewerkt kunnen worden. Daarna worden de schijven met de hand gehamerd in de gewenste vorm en grootte, na precieze meting en indeling in gewicht. Een stuk of vijf schijven worden eerst op elkaar gelegd en in de oven verhit tot roodgloeiend, waarna ze een voor een met behulp van een mal in komvorm gehamerd worden. De deskundige vaklieden kunnen dit alleen doen als het metaal roodgloeiend is, want als het teveel afkoelt wordt het broos en kunnen er scheuren ontstaan, waardoor de schaal onbruikbaar wordt.
Nadat de schalen hun grove vorm hebben begint het fijne proces van afwerking. In dit stadium krijgt elke schaal haar eigen vorm en grootte, en nogmaals komt er veel fijn hamerwerk aan te pas, dus moet de schaal opnieuw roodgloeiend verhit worden om dan exact de juiste vorm en klank te krijgen. Hierna worden de schalen stuk voor stuk van buiten en van binnen geschuurd en gepolijst, en eventueel met beitels bewerkt, voor de finishing touch.

De slagstok van hout, met een leren lapje er omheen bevestigd, wordt gebruikt voor het aanslaan van een klankschaal. Het leren lapje maakt de slag met de klankschaal iets zachter. Ook kan deze slagstok goed gebruikt worden om de klankschaal klank te laten voortbrengen door met de slagstok langzaam om de buitenste rand van de klankschaal te gaan. Handig is bij deze methode eerst een klein tikje te geven met de slagstok en hierna gelijk langzaam en met een lichte druk om de rand heen cirkelen. Hierdoor ontstaat een prachtige diepe toon.